The Charter of the French language and its regulations govern the consultation of English-language content.

Research unit

Research interests

  • Traceability in food systems
  • Institutional food service procurement and local purchasing
  • Territorial governance for the development of territorialized food systems (TFS)
  • The symbolic dimensions of food and food imagery (eaters, products, terroirs)
  • Non-timber forest products, the “forestables”
  • The pleasure of eating and drinking at the end of life
  • CHSLD  food offering

Bio

Alain Girard has a background in the sociology of food and is specialized in qualitative methods. He is currently working on a socio-economic portrait of the forest mushroom industry in Québec and a mapping of its actors. 

He is also conducting research on social innovation initiatives that promote the purchase of local products for institutional food services. This study involves working with many stakeholders, documenting their realities, but also collaborating with them on institutional changes in the procurement process. 

Finally, he is interested in the value chains of products from Québec’s terroirs and the leadership of their actors: producers, processors, distributors and territorial officials who act in support of marketing.


Current research projects:

  • Développement d’une application Web destinée aux services alimentaires institutionnels permettant de produire des analyses des achats, notamment des produits québécois
  • Portrait socioéconomique du secteur des champignons forestiers au Québec
  • Innovation collaborative en restauration : vers une offre de produits alimentaires locaux attractive, différenciée et profitable
  • Développement de systèmes alimentaires locaux qui soutiennent la production et la transformation des aliments par, pour et avec les communautés autochtones grâce à la recherche collaborative (avec la communauté autochtone de Waswanipi)
  • Encadrement du développement de prototypes de plats pour favoriser le plaisir de manger en fin de vie (soins palliatifs) avec des personnes étudiantes en gestion de la restauration

Papers

Peer-reviewed publications

Girard, A. and Palin, L. (2023). Les champignons forestiers du Québec, un secteur en développement, une identité à construire collectivement. Ethnologies, To be published in Fall 2023.

Girard, A., & el Mabchour, A. (2019). Meal context and food offering in Quebec public nursing homes:  The perspectives of immigrant residents, family members, and frontline care aides. International Journal of Migration, Health and Social Care, 15(3), 226-246.

Girard, A. (2019). L’alimentation en situation de minorité. L’apport des immigrants à la diversification de l’espace social alimentaire de Montréal. Cuizine/Cuisine: The Journal of the Canadian Food Cultures, [Online], 10(1).

Sercia, P., Girard, A. et Boucher G. V. (2017) La transformation des saines habitudes de vie liées à l’obésité en contexte d’intégration sociale des immigrants récents. Canadian Psychology \ Psychologie canadienne, [Online].

Girard, A., Boucher V. G. et Sercia, P. (2016) Les pratiques de recherche d’informations en matière de santé (PRIMS) chez des immigrants de première génération dans la région de Montréal. L’incidence du type d’acculturation, du niveau de scolarité et du temps écoulé depuis l’immigration. Canadian Psychologie \ Psychologie canadienne, 4(57), 274-283.

Etémé, G., Girard, A., Massé, J.-C., and S., Pierre. (2016). Do acculturation strategies have impacts on the self-declared health, well-being and lifestyle of first-generation allophone immigrants in Montreal, Canada? International Journal of Migration, Health and Social Care, 12(1), 66-82.

Girard, A., & Sercia, P. (2014). Les transformations des pratiques alimentaires d’immigrants allophones de la région de Montréal. Diversité urbaine, 14(1), p. 25-47.

Guicherd-Callin, L. B., Girard, A., Massé, J.-C., et Sercia, P. (2013). Représentations sociales de la santé d’immigrants allophones de Montréal, Canada. Psicologia e Saber Social, 2(1), 89-103.

Girard, A., & Sercia, P. (2013). Immigration and Food Insecurity. Social and Nutritional Issues for Recent Immigrants in Montreal, Canada. International Journal of Migration, Health and Social Care, 9(1), 32-45.

Sercia, P., & Girard, A. (2011). Le phénomène de la sédentarisation des populations migrantes et de la prise de poids: le cas d’immigrants allophones de première génération à Montréal. Canadian Journal of Diabetes, 35(2), 209-210.

Sercia, P., & Girard, A. (2010). La transformation des pratiques et représentations alimentaires chez les enfants maghrébins issus de l’immigration récente. In Les médias et la santé: de l’émergence à l’appropriation des normes sociales, Lise Renaud (Dir.). Presses de l’Université du Québec, collection Santé et Société, 281-306.

Girard, A. and Sercia P. (2009). Alimentation et signification. Quand la sociologie est invitée à manger. Revue de l’Institut de Sociologie, 1(4), p.61-83.

Sercia, P. and Girard, A. (2009). Immigrer et manger dans un espace social alimentaire transculturel. Cuizine/Cuisine: The Journal of the Canadian Food Cultures [Online], 2(1).

Girard, A. & Sercia, P. (2009). Du tajine à la poutine. Le cas de l’alimentation chez des jeunes maghrébins et leurs parents. Diversité urbaine. 9(2), 73-98.

Scientific presentations and posters 

Girard, A. (2023). The process of creating and developing a digital tool identifying product sustainability for institutional food service: social innovation, participatory research and Living Lab. Paper to be presented at the Green Food Tech Annual Conference, Montréal, May 18-19, 2023.

Girard, A. (2018). Les plaisirs sensoriels en fin de vie. Les nourritures et l’alcool en soins palliatifs. Poster presented at the International Palliative Care Congress, Montréal, October 2-5, 2018. 

Girard, A. (2017). Cuisiner, migrer, manger. Permanence et rupture, processus de recomposition des pratiques alimentaires et culinaires. Paper presented at the Colloque interdisciplinaire Cuisines en situation minoritaire, Montréal, October 6 and 7.

Girard, A. (2014). Les soupes Campbell’s et l’imaginaire gastronomique populaire. Paper presented at the Colloque international – Imaginaires et gastronomie. Productions, diffusions, valeurs, enjeux, Colloque no. 23 of the Entretiens Jacques-Cartier, Montréal, October 7, 2014.

Sercia, P., Massé, J.-C., Guicherd-Callin, L.B., & Girard, A. (2012). Pratique de l’activité physique chez des immigrants de première génération. Poster presented at the Colloque scientifique du GRAPA, Montréal, March 21, 2012.

Girard, A. & Sercia, P. (2011). Immigration et transformation des saines habitudes de vie. Le cas de l’activité physique chez des immigrants de première génération à Montréal. Paper presented at the Canadian Public Health Association Annual Conference, Montréal, June 20, 2011.

Girard, A. (2011). First generation immigrants’ foodways and the contemporary North American Social Food Space. Paper presented at the Canadian Association for Food Studies Annual Conférence. Fredericton, May 29, 2011.

Girard, A. (2011). Les nourritures comme médiation symbolique. Culture matérielle et imaginaire de l’alimentation, les spécificités de l’expérience de mangeurs migrants. Paper presented at the Colloque Imaginaires de la table, 79th Annual ACFAS Conference, Lennoxville, May 12, 2011.

Girard, A. & Sercia, P. (2011). Pratiques alimentaires et immigration. Le cas de populations migrantes de première génération à Montréal. Paper presented at the 79th annual ACFAS conference, Sherbrooke, May 12, 2011.

Sercia, P., & Girard, A. (2011). Immigration et transformation des habitudes de vie : Le cas de l’activité physique. Paper presented at the 79th annual ACFAS conference, Sherbrooke, May 10, 2011.

Sercia, P. and Girard, Alain. (2011). Immigration, Adaptation, Integration and Life Style. Poster presented at the Annual Obesity Summit, Montréal, April 30, 2011.

Contact information

[email protected]